دستگاه گوارش
دستگاه گوارش
دستگاه گوارش چیست؟
دستگاه گوارش شما از دستگاه گوارش (GI) و کبد، پانکراس و کیسه صفرا تشکیل شده است. دستگاه گوارش مجموعه ای از اندام های توخالی است که از دهان تا مقعد به یکدیگر متصل هستند. اندام هایی که دستگاه گوارش شما را تشکیل می دهند، به ترتیبی که به هم متصل هستند، شامل دهان، مری، معده، روده کوچک، روده بزرگ و مقعد می شود.
دستگاه گوارش چه می کند؟
سیستم گوارش شما به گونه ای منحصر به فرد ساخته شده است تا وظیفه خود را انجام دهد تا غذای شما را به مواد مغذی و انرژی مورد نیاز برای زنده ماندن تبدیل کند. و وقتی کار با آن تمام شد، مواد زائد جامد یا مدفوع شما را به راحتی بسته بندی می کند تا در هنگام اجابت مزاج دفع شود.
چرا هضم غذا مهم است؟
هضم غذا مهم است زیرا بدن شما به مواد مغذی از مواد غذایی که می خورید و مایعاتی که می نوشید برای سالم ماندن و عملکرد صحیح نیاز دارد. مواد مغذی شامل کربوهیدرات ها، پروتئین ها، چربی ها، ویتامین ها، مواد معدنی و آب است. دستگاه گوارش شما تجزیه می شود و مواد مغذی را از مواد غذایی و مایعاتی که مصرف می کنید برای چیزهای مهمی مانند انرژی، رشد و ترمیم سلول ها مصرف می کند جذب می کند.
آناتومی
چه اندام هایی دستگاه گوارش را تشکیل می دهند؟
اعضای اصلی تشکیل دهنده دستگاه گوارش (به ترتیب عملکرد آنها) دهان، مری، معده، روده کوچک، روده بزرگ، راست روده و مقعد هستند. لوزالمعده، کیسه صفرا و کبد به آنها کمک می کند.
در اینجا نحوه عملکرد این اندام ها در دستگاه گوارش شما آمده است .
دهان
دهان ابتدای دستگاه گوارش است. در واقع، هضم غذا قبل از اینکه لقمه بخورید شروع می شود. با دیدن و بوییدن آن ظرف پاستا یا نان گرم، غدد بزاقی شما فعال می شوند. پس از شروع غذا خوردن، غذای خود را به قطعاتی می جوید که راحت تر هضم شوند. بزاق شما با غذا مخلوط می شود و شروع به تجزیه آن به شکلی می کند که بدن شما می تواند جذب و استفاده کند. هنگامی که قورت می دهید، زبان شما غذا را به گلو و مری شما منتقل می کند.
مری
مری که در گلوی شما نزدیک نای (نای) قرار دارد، هنگام بلع غذا از دهان شما دریافت می کند. اپی گلوت یک فلپ کوچک است که هنگام قورت دادن روی نای شما جمع می شود تا از خفگی شما جلوگیری کند (زمانی که غذا وارد نای شما می شود). مجموعه ای از انقباضات عضلانی در مری به نام پریستالسیس غذا را به معده شما می رساند.
اما ابتدا یک عضله حلقه مانند در انتهای مری شما به نام اسفنکتر تحتانی مری باید شل شود تا غذا وارد شود. سپس اسفنکتر منقبض می شود و از برگشت محتویات معده به مری جلوگیری می کند. (زمانی که اینطور نیست و این محتویات به مری باز می گردند، ممکن است رفلاکس اسید یا سوزش سر دل را تجربه کنید.)
معده
معده یک اندام توخالی یا “ظرفی” است که غذا را در حالی که با آنزیم های معده مخلوط می شود نگه می دارد. این آنزیم ها روند تجزیه مواد غذایی را به شکل قابل استفاده ادامه می دهند. سلول های مخاطی معده شما یک اسید قوی و آنزیم های قوی ترشح می کنند که مسئول فرآیند تجزیه هستند. هنگامی که محتویات معده به اندازه کافی پردازش شد، در روده کوچک آزاد می شود.
روده کوچک
روده کوچک از سه بخش – اثنی عشر، ژژونوم و ایلئوم – تشکیل شده است – روده کوچک یک لوله عضلانی 22 فوتی است که با استفاده از آنزیم هایی که توسط پانکراس و صفرا از کبد آزاد می شود، غذا را تجزیه می کند. پریستالسیس همچنین در این اندام کار می کند و غذا را به داخل منتقل می کند و آن را با شیره های گوارشی پانکراس و کبد مخلوط می کند.
دوازدهه اولین بخش روده کوچک است. تا حد زیادی مسئول فرآیند شکست مداوم است. ژژونوم و ایلئوم پایین در روده عمدتاً مسئول جذب مواد مغذی به جریان خون هستند.
محتویات روده کوچک به صورت نیمه جامد شروع شده و پس از عبور از اندام به شکل مایع ختم می شود. آب، صفرا، آنزیم ها و مخاط به تغییر قوام کمک می کنند. هنگامی که مواد مغذی جذب شدند و مایع باقی مانده غذا از روده کوچک عبور کرد، سپس به روده بزرگ (کولون) می رود.
پانکراس
لوزالمعده آنزیم های گوارشی را در دوازدهه ترشح می کند که پروتئین، چربی و کربوهیدرات ها را تجزیه می کند. لوزالمعده همچنین انسولین تولید می کند و آن را مستقیماً وارد جریان خون می کند. انسولین هورمون اصلی در بدن شما برای متابولیسم قند است.
کبد
کبد وظایف زیادی دارد، اما وظیفه اصلی آن در دستگاه گوارش پردازش مواد مغذی جذب شده از روده کوچک است. صفرای ترشح شده از کبد به روده کوچک نیز نقش مهمی در هضم چربی و برخی ویتامین ها دارد.
کبد «کارخانه» شیمیایی بدن شماست. مواد خام جذب شده توسط روده را می گیرد و تمام مواد شیمیایی مختلفی را که بدن شما برای عملکرد نیاز دارد، می سازد.
کبد همچنین مواد شیمیایی مضر را سم زدایی می کند. بسیاری از داروهایی را که می توانند برای بدن شما سمی باشند، تجزیه کرده و ترشح می کند.
کیسه صفرا
کیسه صفرا صفرا را از کبد ذخیره و متمرکز می کند و سپس آن را به دوازدهه در روده کوچک رها می کند تا به جذب و هضم چربی ها کمک کند.
کولون
روده بزرگ مسئول پردازش مواد زائد است تا تخلیه روده شما آسان و راحت باشد. این یک لوله عضلانی به طول 6 فوت است که روده کوچک را به راست روده متصل می کند.
کولون از سکوم، کولون بالارونده (راست)، کولون عرضی (در عرض)، کولون نزولی (چپ) و کولون سیگموئید تشکیل شده است که به راست روده متصل می شود.
مدفوع، یا ضایعات باقی مانده از فرآیند گوارش، ابتدا به صورت مایع و در نهایت به صورت جامد از روده بزرگ به وسیله پریستالسیس عبور می کند. با عبور مدفوع از روده بزرگ، آب خارج می شود. مدفوع در کولون سیگموئید (S شکل) ذخیره می شود تا زمانی که یک “حرکت توده ای” آن را یک یا دو بار در روز به داخل راست روده تخلیه کند.
به طور معمول حدود 36 ساعت طول می کشد تا مدفوع از روده بزرگ عبور کند. مدفوع خود عمدتاً بقایای غذا و باکتری است. این باکتری های “خوب” چندین عملکرد مفید را انجام می دهند، مانند سنتز ویتامین های مختلف، پردازش مواد زائد و ذرات غذا و محافظت در برابر باکتری های مضر. هنگامی که روده بزرگ نزولی پر از مدفوع یا مدفوع می شود، محتویات خود را در رکتوم تخلیه می کند تا فرآیند دفع (حرکت روده) آغاز شود.
راست روده
رکتوم یک محفظه مستقیم و 8 اینچی است که کولون را به مقعد متصل می کند. وظیفه رکتوم دریافت مدفوع از روده بزرگ است، به شما اطلاع می دهد که مدفوع برای تخلیه (بیرون ریختن) وجود دارد و نگه داشتن مدفوع تا زمانی که تخلیه انجام شود. وقتی چیزی (گاز یا مدفوع) وارد رکتوم می شود، حسگرها پیامی را به مغز می فرستند. سپس مغز تصمیم می گیرد که آیا محتویات رکتوم می توانند آزاد شوند یا خیر.
اگر بتوانند، اسفنکترها شل می شوند و رکتوم منقبض می شود و محتویات آن دفع می شود. اگر محتویات قابل دفع نباشد، اسفنکتر منقبض می شود و رکتوم جا می گیرد تا این احساس موقتاً از بین برود.
مقعد
مقعد آخرین قسمت دستگاه گوارش است. این یک کانال 2 اینچی است که از ماهیچه های کف لگن و دو اسفنکتر مقعدی (داخلی و خارجی) تشکیل شده است. پوشش مقعد فوقانی قادر به تشخیص محتویات رکتوم است. به شما امکان می دهد بفهمید که محتویات آن مایع، گاز یا جامد است.
مقعد توسط عضلات اسفنکتر احاطه شده است که در کنترل مدفوع مهم هستند. عضله کف لگن زاویه ای بین راست روده و مقعد ایجاد می کند که مانع از بیرون آمدن مدفوع در مواقعی می شود که قرار نیست. اسفنکتر داخلی همیشه سفت است، مگر زمانی که مدفوع وارد رکتوم شود. این ما را قاره نگه می دارد (از مدفوع غیر ارادی ما جلوگیری می کند) زمانی که در خواب هستیم یا از وجود مدفوع بی خبر هستیم.
وقتی هوس رفتن به دستشویی میشویم، به اسفنکتر خارجی خود تکیه میکنیم تا مدفوع را تا رسیدن به توالت نگه داریم، جایی که آرام میشود تا محتویات آزاد شود.
شرایط و اختلالات
برخی از شرایط رایجی که بر سیستم گوارشی تأثیر می گذارد چیست؟
شرایط موقت و بیماری ها و اختلالات طولانی مدت یا مزمن وجود دارد که بر سیستم گوارش تأثیر می گذارد. این امری رایج است که هر از گاهی دچار بیماری هایی مانند یبوست، اسهال یا سوزش سر دل شوید. اگر اغلب با مشکلات گوارشی مانند این مواجه هستید، حتما با متخصص مراقبت های بهداشتی خود تماس بگیرید. این می تواند نشانه یک اختلال جدی تری باشد که نیاز به مراقبت و درمان پزشکی دارد.
شرایط کوتاه مدت یا موقتی که بر سیستم گوارشی تأثیر می گذارد عبارتند از:
- یبوست : یبوست معمولاً زمانی اتفاق میافتد که کمتر از حالت عادی مدفوع کنید (دفوع کنید). هنگامی که یبوست دارید، مدفوع شما اغلب خشک و سفت است و دفع مدفوع شما سخت و دردناک است.
- اسهال : اسهال زمانی است که مدفوع شل یا آبکی دارید. اسهال می تواند توسط عوامل زیادی از جمله باکتری ایجاد شود، اما گاهی اوقات علت آن ناشناخته است.
- سوزش سر دل : اگرچه در نام خود “قلب” وجود دارد، سوزش سر دل در واقع یک مشکل گوارشی است. سوزش سر دل یک احساس سوزش ناخوشایند در قفسه سینه است که می تواند به سمت گردن و گلو حرکت کند. زمانی اتفاق میافتد که شیرههای اسیدی گوارشی از معده شما به مری شما برمیگردد.
- هموروئید : هموروئید وریدهای متورم و بزرگ شده ای هستند که در داخل و خارج مقعد و راست روده شما ایجاد می شوند. آنها می توانند دردناک، ناراحت کننده و باعث خونریزی مقعدی شوند.
- آنفولانزای معده (گاستروانتریت) : آنفولانزای معده عفونت معده و قسمت بالایی روده کوچک است که معمولاً توسط ویروس ایجاد می شود. معمولا کمتر از یک هفته طول می کشد. سالانه میلیون ها نفر به آنفولانزای معده مبتلا می شوند.
- زخم : زخم زخمی است که در پوشش مری، معده یا روده کوچک ایجاد می شود. شایع ترین علل زخم، عفونت با باکتری به نام هلیکوباکتر پیلوری (H. pylori) و استفاده طولانی مدت از داروهای ضد التهابی مانند ایبوپروفن است.
- سنگهای صفراوی : سنگهای صفراوی قطعات کوچکی از مواد جامد هستند که از مایع گوارشی تشکیل شدهاند و در کیسه صفرا، اندام کوچکی در زیر کبد، تشکیل میشوند.
بیماری های شایع دستگاه گوارش (بیماری های گوارشی ) و اختلالات عبارتند از:
- GERD (ریفلاکس مزمن اسید) : GERD (بیماری ریفلاکس معده به مری یا ریفلاکس مزمن اسید) وضعیتی است که در آن محتویات حاوی اسید در معده شما اغلب به مری شما نشت می کند.
- سندرم روده تحریک پذیر (IBS) : IBS وضعیتی است که در آن عضله روده بزرگ بیشتر یا کمتر از حد معمول منقبض می شود. افراد مبتلا به IBS گاز بیش از حد، درد شکم و گرفتگی عضلات را تجربه می کنند.
- عدم تحمل لاکتوز : افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز قادر به هضم لاکتوز نیستند، قندی که عمدتاً در شیر و محصولات لبنی یافت می شود.
- دیورتیکولوز و دیورتیکولیت : دیورتیکولوز و دیورتیکولیت دو بیماری هستند که در روده بزرگ شما (همچنین کولون شما نامیده می شود) رخ می دهد. هر دو ویژگی مشترک دیورتیکول ها را دارند، که عبارتند از جیب ها یا برآمدگی هایی که در دیواره روده بزرگ شما ایجاد می شوند.
- سرطان : سرطانهایی که بر بافتها و اندامهای دستگاه گوارش تأثیر میگذارند، سرطانهای دستگاه گوارش (GI) نامیده میشوند. انواع مختلفی از سرطان دستگاه گوارش وجود دارد. شایع ترین سرطان های دستگاه گوارش شامل سرطان مری ، سرطان معده (معده)، سرطان روده بزرگ و رکتوم (کولورکتال)، سرطان پانکراس و سرطان کبد است .
- بیماری کرون: بیماری کرون شکل مادام العمر بیماری التهابی روده (IBD) است. این وضعیت دستگاه گوارش را تحریک می کند.
- بیماری سلیاک : بیماری سلیاک یک اختلال خود ایمنی است که می تواند به روده کوچک شما آسیب برساند. این آسیب زمانی اتفاق می افتد که فرد مبتلا به بیماری سلیاک گلوتن، پروتئینی که در گندم، جو و چاودار یافت می شود، مصرف کند.
اهمیت دادن
چگونه می توانم دستگاه گوارش خود را سالم نگه دارم؟
اگر مشکل پزشکی دارید، همیشه از ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود بپرسید که برای سالم ماندن و مدیریت وضعیت خود چه کاری باید انجام دهید و غذا بخورید. به طور کلی، راه های زیر برای سالم نگه داشتن سیستم گوارشی شما هستند:
- اغلب آب بنوشید : آب به غذایی که میخورید کمک میکند راحتتر در سیستم گوارش شما جریان یابد. مقدار کم آب در بدن شما (کم آبی) یکی از دلایل شایع یبوست است.
- فیبر را در رژیم غذایی خود بگنجانید : فیبر برای هضم غذا مفید است و به بدن شما کمک می کند تا حرکات روده منظم داشته باشد. حتما فیبر محلول و نامحلول را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
- رژیم غذایی متعادل داشته باشید: حتماً هر روز چندین وعده میوه و سبزیجات مصرف کنید. غلات کامل را به غلات فرآوری شده انتخاب کنید و سعی کنید به طور کلی از غذاهای فرآوری شده اجتناب کنید. مرغ و ماهی را بیشتر از گوشت قرمز انتخاب کنید و تمام گوشت های اغذیه فروشی (فرآوری شده) را محدود کنید. مقدار شکر مصرفی خود را محدود کنید.
- غذاهای حاوی پروبیوتیک بخورید یا مکمل های پروبیوتیک مصرف کنید: پروبیوتیک ها باکتری های خوبی هستند که به مبارزه با باکتری های بد در روده شما کمک می کنند. آنها همچنین مواد سالمی می سازند که روده شما را تغذیه می کند. مصرف پروبیوتیک ها بعد از مصرف آنتی بیوتیک می تواند مفید باشد زیرا آنتی بیوتیک ها اغلب باکتری های بد و خوب را در روده شما از بین می برند.
- با هوشیاری غذا بخورید و غذای خود را بجوید: آهسته غذا خوردن به بدن شما فرصت می دهد تا غذای شما را به درستی هضم کند. همچنین به بدن شما اجازه می دهد تا نشانه هایی مبنی بر پر بودن برای شما ارسال کند. جویدن کامل غذا بسیار مهم است زیرا به اطمینان از اینکه بدن شما بزاق کافی برای هضم دارد کمک می کند. جویدن کامل غذا همچنین جذب مواد مغذی موجود در غذا را برای دستگاه گوارش آسان تر می کند.
- ورزش : فعالیت بدنی و جاذبه به حرکت غذا در سیستم گوارشی شما کمک می کند. پیاده روی، به عنوان مثال، پس از خوردن یک وعده غذایی می تواند به بدن شما کمک کند تا غذا را راحت تر هضم کند.
- از مصرف الکل و سیگار بپرهیزید : الکل می تواند میزان اسید معده را افزایش دهد و باعث سوزش سر دل، رفلاکس اسید و زخم معده شود. سیگار کشیدن خطر ابتلا به رفلاکس اسید را تقریبا دو برابر می کند. تحقیقات نشان داده است افرادی که مشکلات گوارشی دارند و سیگار را ترک می کنند، علائم را بهبود می بخشند.
- استرس خود را مدیریت کنید : استرس با مشکلات گوارشی مانند یبوست، اسهال و IBS مرتبط است.
چه زمانی باید در مورد مشکلات سیستم گوارشی با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود تماس بگیرم؟
اگر علائم مکرری مانند یبوست، اسهال، استفراغ، درد یا گرفتگی معده، گاز بیش از حد (گوز زدن)، یا سوزش سر دل را تجربه میکنید، با پزشک خود تماس بگیرید. در حالی که اکثر مردم هر چند وقت یکبار این شرایط را تجربه می کنند، اگر اغلب آنها را تجربه می کنید، می تواند نشانه ای از یک مشکل جدی تری در سیستم گوارشی باشد.

